زمان زیادی تا عرضه کنسولهای نسل نهمی شرکتهای سونی و مایکروسافت باقی نمانده و پس از اینکه قبلا در مقاله ای مجزا به سراغ مرور اطلاعات پلی استیشن ۵ رفتیم، این بار هم نوبت به پرچمدار کنسولهای نسل نهمی مایکروسافت یا همان ایکس باکس سری ایکس رسیده است. پس با نوید بررسی در ادامه این مقاله همراه باشید.

طراحی
ایکس باکس سری ایکس اولین کنسول نسل نهمی بود که با ظاهر آن آشنا شدیم؛ مایکروسافت در جریان رویداد گیم آواردز سال گذشته با انتشار یک تریلر از ظاهر کنسولش رونمایی کرد. ابعاد این کنسول که با رنگ مشکی معرفیشده، ۳۰۱ میلیمتر در ۱۵۱ میلیمتر در ۱۵۱ میلیمتر است و تقریبا ۴.۵ کیلوگرم هم وزن دارد. با این مشخصات، ایکس باکس سری ایکس بزرگتر از سری اس و کوچکتر از پلی استیشن ۵ است و از نظر ظاهری هم این کنسول مکعب مستطیلی، تا حد زیادی شکل و شمایل کیسهای کامپیوتر را تداعی میکند که البته با ظرافتهای خاصی هم در طراحی همراه شده است. در قسمت جلوی کنسول، درایو نوری آن قرار گرفته و در گوشه بالای این قسمت هم شاهد لوگوی ایکس باکس هستیم. همچنین سری ایکس، پورتهای USB، یک پورت اترنت، پورت HDMI 2.1 و درگاهی برای اتصال اکسپنشنهای حافظه دارد. همچنین قسمت بالای کنسول هم یک ظاهر شبکهای مانند دارد که زیبایی خاصی به آن بخشیده است.

سخت افزار
مایکروسافت برای ایکس باکس سری ایکس، از یک پردازنده AMD Zen 2 سفارشی استفاده کرده و پردازنده گرافیکی این کنسول هم یک مدل شخصیسازی شده از AMD RDNA 2 است. این کنسول همچنین برای فضای ذخیرهسازی هم از یک SSD یک ترابایتی شخصیسازیشده استفاده میکند. در حالی که ایکس باکس سری ایکس حتی از رزولوشن 8K هم پشتیبانی میکند، اما تمرکز اصلی کنسول روی اجرای بازیها در رزولوشن 4K و نرخ فریم ۶۰ تا ۱۲۰ فریم بر ثانیه خواهد بود. کیفیت نهایی اجرای بازیها به بهینهسازی آن از طرف سازندگان و موارد اینچنینی مربوط خواهد بود.

کنترلر ایکس باکس سری ایکس
دسته ایکس باکس وان، بهلطف طراحی واقعا خوب و دقت زیادی که به ارگونومی آن شده، شدیدا دسته خوشدستی است که میتوان برای مدت طولانی از تجربه بازیها با آن لذت برد. به همین دلیل هم منطقی است که مایکروسافت تصمیم گرفته تا فًرم کلی این دسته را برای کنسولهای نسل نهمی خودش حفظ کند و صرفا در نسل جدید این دستهها، شاهد اضافه شدن یک کلید Share به دسته هستیم که امکان بهاشتراکگذاری راحتتر تصاویر و ویدیوهای ضبطشده را فراهم میکند. البته بهبودهایی برای بهتر شدن دقت دیپد و سایر اجزای کنترلر هم در نظر گرفته شده است. یکی از بهترین ویژگیهای کنسولهای نسل نهمی مایکروسافت، پشتیبانی تمام و کمال آنها از دستههای ایکس باکس وان است؛ در نتیجه اگر کاربر فعلی کنسولهای مایکروسافت باشید، میتوانید از این دستهها روی ایکس باکس سری ایکس هم استفاده کنید.

لوازم جانبی
هرچند هنوز وسیله جانبی مخصوص و جدیدی به جز اکسپنشنهای حافظه برای ایکس باکس سری ایکس معرفی نشده است، ولی یکی از مهمترین مواردی که از این حیث مایکروسافت به آن اشاره کرده، پشتیبانی این کنسول از تمام وسایل جانبی عرضهشده برای ایکس باکس وان است. موردی که از نظر اقتصادی هم بهنفع کاربران خواهد بود و مثلا خیلی راحت میتوانید از دسته ایکسباکس وان روی کنسول جدید هم استفاده کنید. جدا از این، مایکروسافت تایید کرده که شرکتهای مختلفی در حال ساخت محصولاتی مناسب برای این کنسول هستند و همه آنها با مجوز رسمی مایکروسافت در اختیار خریداران کنسول قرار خواهند گرفت.

بازی های هنگام عرضه ایکس باکس سری ایکس
یکی از مواردی که میتواند در زمان عرضه نقش مهمی در فروش یک کنسول و موفقیت آن داشته باشد، در دسترس بودن بازیهای باکیفیت برای آن است. راستش را بخواهید، بزرگترین بازی که مایکروسافت بهعنوان بازی هنگام عرضه کنسول خود در نظر گرفته بود، جدیدترین نسخه از IP شدیدا محبوب این شرکت یعنی هیلو بود. با این حال چندی پیش سازندگان بازی Halo:Inifnite اعلام کردند که این اثر برای عرضه کنسول آماده نخواهد شد و بازیکنان باید تا سال ۲۰۲۱ برای تجربه آن صبر کنند. ولی باوجود این، ایکس باکس سری ایکس هنوز هم بازیهای خوبی در زمان عرضه دارد و مثلا نسخه کنسولی Gears Tactics یا Gears 5 و همینطور بازیهای مشهوری مثل Assassin’s Creed Valhalla و Watch Dogs Legion از همان زمان عرضه روی این کنسول قابلبازی خواهند بود.

تاریخ عرضه ایکس باکس سری ایکس
مایکروسافت اعلام کرده است که هر دو کنسول ایکس باکس سری ایکس و سری اس در تاریخ ۲۰ آبان (۱۰ نوامبر) عرضه خواهند شد که کمی زودتر از پلی استیشن 5 است. پس از عرضه جهانی ایکس باکس سری ایکس، کم کم شاهد راه پیدا کردن آن به بازار ایران هم خواهیم بود و انتظار میرود در حالت منطقی، کنسول با قیمتی حدود ۱۶ تا ۱۸ میلیون تومان در دسترس باشد (در صورت ثابت ماندن قیمت ارز). با این حال پیشنهاد ما این است که به دلیل قیمتگذاریهای هیجانی در ابتدای عرضه، در صورتی که قصد خرید کنسول را داشته باشید مدتی تا رسیدن قیمت آن به ثبات نسبی صبر کنید و بعد تصمیم نهایی را بگیرید.
